Przestrzenie dla pieszych

Korzystanie z serwisu jest jednoznaczne z wyrażeniem z zgody na wykorzystywanie plików cookie przez serwis.
Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia.

dodano: 2016-02-15

Przestrzenie dla pieszych

Dworzec Łódź Fabryczna jest elementem Nowego Centrum Łodzi. To koncepcja spektakularnej przebudowy i rewitalizacji wielohektarowego obszaru w centrum miasta, tak by poprawić jakość życia mieszkańców i stworzyć dogodne warunki dla rozwijania się biznesu i funkcji rozrywkowych. W przyszłości w okolicy obiektu mają powstać kolejne budynki.

Dworzec - wyjątkowy ze względu na swoje różnorodne funkcje, a także skalę - sprawił, że na nowo zostanie zaaranżowana przestrzeń w tej części miasta. Ideą architektów było, aby wokół budynku powstały naturalne tereny dla ruchu pieszych. I tak główne potoki zaprojektowano wzdłuż osi kompozycyjnych z zachodu na wschód (z ul. Piotrkowskiej w kierunku Parku 3 Maja) – w tych rejonach znajdują się główne reprezentacyjne wejścia do budynku - i z północy na południe (kierunek od Teatru Wielkiego w stronę przyszłego Rynku Kobro).

Wzdłuż południowej ściany Dworca, na poziomie -8 powstało przegłębienie, w którym znajdzie się ciąg rowerowo-pieszy  z możliwością wykorzystania go jako droga dla pojazdów technicznych. Nad tym elementem komunikacyjnym, w poziomie 0, znajdują się kładki dla pieszych (na zdjęciu budowa jednej z nich), którymi będzie można dotrzeć do obiektów Centrum naukowo-kulturalnego w zmodernizowanej elektrowni EC1. Ze względu na skalę, pewnym wyzwaniem dla architektów było takie zaprojektowanie przestrzeni, by poruszanie się po obiekcie było maksymalnie intuicyjne. Już teraz, kiedy obiekt jest w finale budowy, widać, że to się udało. Dojścia do wszystkich zasadniczych i pomocniczych funkcji ogólnodostępnych (kasy, perony, poczekalnie, toalety, przestrzeń komercyjna) są proste i przejrzyste.

Zobacz filmy z placu budowy

Zobacz zdjęcia z placu budowy